Nik Titanik – 1573 – strip o Seljačkoj buni

“Sredinom veljače, ljeta gospodnjeg 1573., dok leševi poražene seljačke vojske trule u gustom blatu zagorskih brega, Ilija Gregorić sanja o osveti Francu Tahyju i ostalim velikašima. Nakon što spasi Ambroza Gupca od sigurne smrti, susreće se s Tarikom, starim prijateljem iz osmanskog zatvora, upoznaje stubičku prijateljicu noći Šteficu i svi zajedno, uz pomoć Petrice Kerempuha, kreću u avanturu koja će ih povezati za cijeli život.”
Nakon što spasi Ambroza Gupca od sigurne smrti, susreće se s Tarikom, starim prijateljem iz osmanskog zatvora, upoznaje stubičku prijateljicu noći Šteficu i svi zajedno, uz pomoć Petrice Kerempuha, kreću u avanturu koja će ih povezati za cijeli život.
Kratki je to rezime stripa ‘1573.’ autora Nika Titanika, jednog od naših najplodnijih karikaturista. Osmišljavao ga je, radio scenarij i crtao ga je dvije godine. Strip možete naručiti OVDJE.
– Iako sam karijeru napravio u karikaturi, strip je zapravo moja prva ljubav i uvijek sam se htio baviti njime, ali me život odnosio na druge strane umjetničkog izražavanja. Za vrijeme vrtića, osnovne škole i faksa sam konstantno crtao stripove, ali je to sve bilo u domeni učenja i stjecanja prakse. Nažalost, baš onda kad sam se trebao profilirati u svijetu stripa, došle su devedesete i cjelokupna scena je skoro pa nestala. No, strast i želja da jednog dana nacrtam i objavim pravi, profesionalni strip je ostala i nikada se nije smanjivala – otkrio nam je Nik Titanik.Seljačkom bunom fasciniran je od malih nogu.
– Vjerojatno sam u jednom od prošlih života bio učesnik Bune, pa sam nekome nekaj ostal dužan. Uz to, svi znate da vučem korijene iz tog kraja, pa to samo potvrđuje da odabir te teme nije sam tak, nije slučajan – pripovijeda Nik koji svoje korijene vuče iz Zagorja, iz Donje Stubice.

Osveta Francu Tahyju

Iako je svoj prvi strip, na 50-ak stranica, nacrtao 1980. još kao dječak koji nije ni krenuo u školu, trebalo mu je 39 godina kako bi publici darovao prvi službeni strip album.
– Jedan od razloga zašto sam ovoliko dugo čekao s crtanjem i objavom stripa leži i u onome što svakodnevno radim, a to je crtanje dvije karikature dnevno za novine 24sata i veliki broj portretnih karikatura po narudžbi. Zato nemam baš puno vremena tijekom dana za crtanje stripova. Ipak, otkad sam prelomio u sebi i rekao si prije dvije godine, kad sam počeo na izradi scenarija za ovaj strip, da više nema čekanja, skoro svaki dan nalazim vremena od 21 do 23 i bavim se ovom prekrasnom umjetnošću – odgovorio je Nik zašto smo toliko dugo čekali.
Tema strip albuma je povijesna, a radnja se odvija neposredno nakon velike Seljačke
bune 1573. i vrti se oko par glavnih junaka: Ilije Gregorića, Ambroza Gupca,
Osmanlije Tarika, Petrice Kerempuha i Štefice Jambriščak koji se udružuju kako bi se
osvetili Francu Tahyju i velikašima zbog poraza u Buni.

Poruka stripa – dobra zabava

– Strip je namijenjen apsolutno svima koji vole hrvatsku povijest, Hrvatsko zagorje, naše puntare, Šteficu Jambriščak, a pogotovo onima koji su, kao ja, odrasli čitajući Alana Forda i Družinu od vješala. Ovaj strip je moj svojevrsni hommage njima – sretan je Nik i ponosan na svoju prvu službenu strip avanturu.
Kaže da će svaki čitatelj u stripu naći poruku koja njemu paše.
–  Neki će se jednostavno samo zabaviti čitajući ga. Bar ja jesam, crtajući – poručio je Nik.
Izdavač stripa je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za
izradu karikatura, ilustracija i stripova.

Članak preuzet sa “ni Zagorje Malo