Dvadeset prekrasnih vidikovaca u Krapinsko – zagorskoj županiji koje morate posjetiti (FOTO)

Vidikovac

Otkrijte najslikovitije lokacije u Krapinsko – zagorskoj županiji posjetom njezinih najupečatljivijih vidikovaca. Fotografirajte se s najfantastičnijim pozadinama u zagorskoj regiji i zauvijek uhvatite njegove ljepote. Stotine zagorskih razglednica čekaju da ih otkrijete, bilo objektivom ili očima uperenima u prekrasne prizore. Zeleni brežuljci ukrašeni stoljetnim crkvicama, utvrdama i dvorcima nude komadić mira i ljepote za koji se ponekad treba i potruditi – bilo provozati automobilom ili pješačiti. U nastavku vam donosimo dvadeset vidikovaca u Krapinsko – zagorskoj županiji koje morate posjetiti. Sigurno nećete požaliti.

Picelj – Zabok

Pogled sa vidikovca Picelj
Pogled sa vidikovca Picelj | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Planinarska kuća Picelj nalazi se na vrhu vrlo razglednog brijega Piclja u blizini Zaboka, na 212 m.n.v. Pored kuće, na strmini ispod terase, nalazi se Botanička zbirka Poučni park Picelj koji prezentira prirodnu baštinu Hrvatskog zagorja ali utječe i na podizanje svijesti posjetitelja o potrebi zaštite prirode. Prilaz započinje u Zaboku, odakle do planinarske kuće vode cestovni putokazi. U Zaboku treba krenuti odvojkom prema Jakuševcu Zabočkom. Nakon 300 m lijevo se odvaja krak ceste prema Jakuševcu i Bregima Zabočkim, a 1 km zatim opet lijevo uska cesta koja nakon daljnjih 1,5 km završava kod same planinarske kuće. Od planinarske kuće na jug pogled puca prema Sljemenu i Samoborskom gorju, na zapad prema Cesargradskoj gori i Kunagori, te prema sjeveru na Strahinjčicu i Ivanščicu.Kostelgrad – Kostel

Pogled sa Kostelgrada
Pogled sa Kostelgrada | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Sjeverno od Pregrade, u sustavu Kunagore nalazi se utvrda Kostelgrad, nad okukom rijeke Kosteljine. Utvrda je omiljeno izletište s kojeg se pruža lijep vidik sa sjevernih zidina na Brege Kostelske i Donačku goru u Sloveniji. No posebnost je upravo južni vidik s kojeg puca prekrasan pogled na udolinu Sutinsku, uzak procjep uz riječicu Kosteljinu kroz koju se ulazi sa sjeverne strane u grad Pregradu. Prilaz utvrdi lagan je i pristupačan s njene sjeverne strane iz naselja Kostel, dok su ostale strane prirodno zaštićene strmim padinama brijega.

Sveti Vid – Sv. Križ Začretje

Sv. Vid
Sv. Vid | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Kapela na brdu (366 mnv), sjeveroistočno od Sv. Križ Začretja u Komoru Začretskom. Pristup novoasfaltiranom cestom koja se odvaja od stare ceste Sv. Križ Začretje – Mirkovec – Zabok u Ciglenici zagorskoj. Pored kapele, na zaravanku brda nalazi se i drvena župna kuća. Obzirom da je brdo centralno položeno u odnosu na cijelu Krapinsko-zagorsku županiju i da naokolo nema viših brda, posjetitelju se pružaju izvanredni pogledi uokolo na veći dio Zagorja sve do planina koje ga omeđuju.Žolekov breg

Žolekov breg
Pogled sa Žolekovog brega | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Vrlo visoko brdo (499 mnv) sjeverno od Vinagore. Na samo brdo dolazi se asfaltiranom cestom i to od strane Poredja, Druškovca ili od strane Vinagore, Desinića. Vrhom brda dominira visoki drveni križ (postavljen u spomen svim žrtvama za Lijepu našu). Od tog mjesta na sve četiri strane pucaju vidici; sjeverno i zapadno na zagorske brege i susjednu Sloveniju (Donačku goru, Boč, Rogašku Slatinu, a za lijepa vremena i na daleke Kamniško-Savinjske Alpe), južno i istočno na more zelenih zagorskih bregov sve do Strahinjčice, Ivančice i Sljemena.

Vidikovac Veternica – Novi Golubovec

Veternica je prijevoj između Ivančice i Strahinjčice kojim prolazi državna cesta Švaljkovec – Lepoglava – Varaždin. Sa vrha brijega na koji se dolazi vrlo zavojitom cestom, bilo sa golubovečke, bilo sa kuzminečke strane, puca prekrasan pogled na Zagorje, koje kao da je na dlanu. Južno, pogled zaustavljaju sjeverne padine Medvednice, zapadno planine Štajerske, a istočno Ivančica i obronci Kalnika.

Gorno – Stremec Humski

Uređenjem vidikovca „Gorno“ i šetnica – staza zdravlja: od križa dužine cca 1500 m; od Rampe 1000 m i od Klenovca ( Turneri) 1300 m stvoreni su preduvjeti za nove sportsko rekreacijske sadržaje ali i mogućnosti za razvoj turističkih potencijala općine Hum na Sutli. Vidikovac se nalazi u Strmcu Humskom na približno 300 m nadmorske visine i sa njega se pruža predivan pogled na dolinu Sutle. Na vidikovcu su postavljena dva velika stola sa klupicama gdje se nakon uspona možete odmoriti i okrijepiti , a uz sam vidikovac nalazi se i kemijski WC. Na stazama i putevima koji vode prema vidikovcu postavljeni su putokazi i table sa autohtonim nazivima lokacija.Velika Erpenja

Crkva Tri Kralja nalazi se na živopisnom brdu jugoistočno od Tuheljskih Toplica. Pristup je vrlo jednostavan, asfaltiranom cestom koja se odvaja od ceste Mokrice – Kumrovec, 2 km ispred Tuheljskih Toplica. Na samom brdu nalazi se barokna župna crkva Tri Kralja. Pored crkve je i mjesno groblje na kojem je grob majke Antuna Mihanovića, Justine te stara župna kurija. Od same crkve pruža se veličanstven pogled južno na zelene brege i doline sve do Sljemena; zapadno od Tuheljskih Toplica i Cesargradsku goru, istočno na zagorske brege sve do Strahinjčice i Ivančice. Ime sela Velika Erpenja djelomično je mađarskog porijekla, a znači „veliki jagodnjak“.

Vidikovac Fučkarov breg – Krapinske Toplice

Fučkarov breg
Fučkarov breg | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Na strmom brdu naziva „Magdalena“, koje poput moćnog zaštitnika čuva mjesto, sagrađena je kapela sv. Marije Magdalene, zaštitnice mjesta. Podignuta je uz pomoć ostavštine Gustava i Ivane Ožegović, vlasnika dvorca Klokovec, koji su sahranjeni u dograđenom, lijevom dijelu kapelice. Kapela ima kasnobarokni izgled, a oltar je neogotički sa baroknim kipom sv. Helene.

Kapelica je danas oaza mira i prirodni vidikovac za mnogobrojne posjetitelje mjesta. Na njenu južnu stranu pruža se prekrasan pogled prema dolinama sve do Medvednice, a sa zapadne strane, u neposrednoj blizini kapelice nalazi se Mauzolej Jakoba Badla, odakle se otvara vidik na Krapinske Toplice. Makadamskom cestom u smjeru istoka pružaju se slikoviti vidici kroz vinograde i mnogobrojne zagorske kleti.Strugača – Bedekovčina

Na granicama općina Bedekovčina, Mihovljan, Sveti Križ Začretje, Mače i grada Krapine te granicama župa Orehovica, Mihovljan i Sveti Križ Začretje nalazi se Komorska gora, poznata pod nazivom Strugača, 375 m visoka gora u središnjem dijelu Hrvatskog zagorja, koja se od ostalog reljefa ističe po strmim padinama izgrađenim od trijaskih dolomita. Strugača se proteže od Šemničkih do Sutinskih toplica.

Vidikovac Kunagora – Pregrada

Kunagora
Kunagora | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

S terase planinarskog doma na brdu Japica na Kunagori puca pogled na cijeli grad preko doline rječice Kosteljine skroz do Medvednice, dok se s Velike Ravne, jedne od najviših točki Kunagore, pruža lijep vidik od Medvednice preko Cesargradske gore i velikog dijela Hrvatskog zagorja do gorja u Sloveniji. U blizini Velike Ravne se, s najviše točke Kunagore – Bukovskog vrha – na 522 m.n.v., račva put na jug prema Vražjoj peći, Vinagori i Velikom Taboru ili pak na sjever prema Kostelgradu.

Vidikovac Sv. Antun – Hršak breg – Krapinske Toplice

Hršak breg
Pogled sa Hršak brega | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Kapela svetog Antuna Padovanskog nalazi se na Hršak bregu, a prvi puta spominje se u 17. stoljeću. Sadašnja kapela podignuta je 1899. g. doprinosima župljana za vrijeme župnika Ivana Rukavine te predstavlja skladno zdanje historicističkih stilskih obilježja. Samo jedan pogled s vrha Hršak brega dovoljan je da se sagleda cjelina – vinogradi okupani sunčevom toplinom s južne strane prema Krapinskim Toplicama.

Vidikovac Sveti Jakob – Gorjani Sutinski – Radoboj

Sv. Jakob Radoboj
Sv. jakob, Gorjani Sutinski | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Gorjani – značajna monumentalna gotička crkva sagrađena na visoravni brda (463 mnv) sjeveroistočno od Radoboja. Od same crkve pruža se dojmljiv pogled na veći dio Zagorja, a sjeverno na interesantne oblike planine Strahinjčice te istočno na vrleti Ivančice.

Zagorski vidikovac – Sv. Križ – Tuhelj

Područje Sv. Križa kod Tuhlja, uz županijsku cestu Tuheljske Toplice – Klanjec, (na oko 350 mnv), mjesto je odakle puca jedan od najljepših pogleda na Hrvatsko Zagorje – prema sjeveru do Sv. Donata iznad Rogaca, do Strahinjčice i Ivančice na sjeveroistoku i istoku te do istočnih obronaka Medvednice. A do tih prirodnih međa, srce kao da uspavljuje zeleno more brežuljaka s vinogradima, klijetima, šumarcima, kapelicama…Vinagora

Vinagora
Pogled sa Vinagore | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Nalazi se na visokom brdu (407 mnv), između Pregrade i Desinića. Do mjesta se dolazi asfaltiranom cestom koja vijuga između kuća, kleti, vinograda, voćnjaka i koja se odvaja od ceste Pregrada – Desinić. Na brdu kojim dominira monumentalno zdanje barokne župne crkve Pohođenja Bl. Djevice Marije i župnog dvora, nalazi se još mjesno groblje, samostan časnih sestara, Područna osnovna škola, vatrogasni dom… Od ulaza u župni dvor pruža se nezaboravan pogled prema istoku, jugu i zapadu (zagorski bregi, doline, ceste, kuće i u daljini planine Strahinjčica, Ivančica, Sljeme, Cesargrad gora, te Kunogora).

Planinarski dom Ačkova hiža – Petrovsko

Ačkova hiža
Pogled od Ačkove hiže | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Planinarska kuća Ačkova hiža prostrana je zidana prizemnica s visokim potkrovljem koja u prizemlju ima blagovaonicu, kuhinju i sanitarni čvor. Pred kućom je terasa s vidikom do Medvednice i Samoborskoga gorja. Kuća je nazvana Ačkova hiža po nadimku pokojnoga društvenog tajnika Mirka Križnika, zaslužnog za njezinu gradnju. Nalazi se nedaleko od sela Benkovac Petrovski, 1 km od Petrovskog, a 40’ od vrha Brezovice. Do planinarske kuće dolazimo iz Petrovskog na državnoj cesti Krapina-Pregrada (D206). Na oštrom lijevom zavoju (oko 500 m od mjesnog groblja u Petrovskom u smjeru Pregrade) desni odvojak uske asfaltirane ceste vodi do kraja Benkovca Petrovskog (oko 1 km) i nastavno po asfaltiranoj cesti do kuće (oko 300 m).

S. Juraj – Klanječko Jezero

Sv. Juraj
Sv. Juraj, Klanječko Jezero | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Jezero Klanječko je naselje u blizini Velikog Trgovišća iznad kojeg se uzdiže brdo na kojem je crkva sv. Jurja i groblje. Sa vrha u svim smjerovima puca predivan pogled sve do Medvednice, Slovenije, Ivanščice, Strahinjčice…

Piramida – razglednica kod Hraščine

Piramidu posjećuju mnogi planinari i putnici namjernici, a zimi služi lovcima kao visoka čeka prilikom lova.  Općina Hrašćina stazu je uvrstila u svoj projekt tematskih putova „Mjesto pada meteorita- kurija pl. Belošević- Pipinićev put“. 2014. g.Vidikovac Špiranec breg

Vidikovac Špiranec brijeg nalazi se u Bedekovčini i pruža predivan pogled na okolne zagorske brege.

Vidikovac i kapela Svete Ane

Sv. Ana
Pogled sa Završja Začretskog | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com

Vidikovac Svete Ana nalazi se u Završju Začretskom, na brdu uz kapelu Svete Ane koja se u starim spisima prvi put spominje 1627. godine. Vidikovac pruža pogled na okolna mjesta i predivnu zagorsku prirodu.

Toplički pješački prsten – Krapinske Toplice

Pitomi brežuljci koji okružuju Krapinske Toplice protkani su mnogobrojnim puteljcima i stazama. Šećući stazama Zagorje se udiše punim plućima. S obzirom na stupanj opterećenja organizma staze za šetnju dijele se na tri osnovne skupine:

MEDICINSKE STAZE – kretanje tim stazama predstavlja ugodnu šetnju, a uz adekvatni program omogućuje oboljelim osobama povrat određenih funkcionalnih sposobnosti srčanog i krvožilnog sustava te stjecanje navika za održanje postojećih životnih funkcija.

REKRATIVNE STAZE – staze slobodnog kretanja i odmora, pogodne za održavanje zdravlja te prevenciju kardiovaskularnih oboljenja.

TRIM STAZE – staze povećanja tjelesne kondicije zdravih osoba. Uz program vježbi za razgibavanje, šetanjem se podiže fizička spremnost te akumulira pričuvna tjelesna snaga. 

Strahinjčica

Noćni pogled sa Strahinjčice | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com
Noćni pogled sa Strahinjčice | Foto: Tomislav Bajcer | www.bajcer.com
Kupi majicu "Pajdaši"!
Kupi majicu “Pajdaši”!

Planina iznad Krapine, prostire se od zapada prema istoku između potoka Krapinice na zapadnoj strani, Krapine na južnoj strani, Velikog i Sutinskog potoka na istočnoj strani. Strahinjčica se nad Krapinom (176 m) uzdiže strmo u vis kao ogroman i oštro nagnut krov nad okolinom i daje cijelom kraju poseban izgled. Do kamenoloma Gorjak je asfaltna cesta, a dalje je široka šumska makadamska cesta (cca. 4,5 km), vožnja automobilom na vlastitu odgovornost!

Odigrajte naše kvizove!

Fotografije: Bajcer.com