Najpoznatije zagorsko, autohtono jelo su „Zagorski štrukli“
Najpoznatije zagorsko, autohtono jelo su „Zagorski štrukli“. U ovom članku predstavit ćemo Vam mnogima omiljeno jelo te poznati gastro brand našeg lijepog Zagorja. Zagorski štrukli mogu biti slatki i slani, kuhani i pečeni, predjelo, desert, glavno jelo ili pak dodatak juhi. Osim toga možemo ih spremati na desetke različitih načina kao na primjer nadijevati kravljim sirom, heljdom, kupusom, orasima, jabukom, bučom, repom, makom, heljdinim brašnom, prosenom kašom i u svakoj od tih mnogobrojnih inačica zagorski su štrukli jedinstven doživljaj za nepce i najzahtjevnijih kušača.To je vučeno tijesto punjeno svježim kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, koje se potom savija, oblikuje rubom tanjurića ili ručkom kuhače i stavlja peći. Štrukli su punjeni svitak od tankog, ručno razvučenog tijesta te predstavljaju pravi trijumf kreativnosti zagorske pučke kuhinje. Upravo je zbog toga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske zaštitilo zagorske štrukle kao nematerijalno kulturno dobro. Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već niz godina zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli.


Recept – Zagorski “Štrukli”

Omjer namirnica: izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci.

Mijesi se tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od daske. Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke, prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat.

Zatim se tijesto razvlači na stolu, stolnjaku ili plahti. Započinje se razvlačiti mlinčenjakom, potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači. Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se strgaju.

Tijesto se fila uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne prime nego lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, rola do kraja. Postavlja se u namašćeni protvan i prijenosno se reže tanjurom na željenu veličinu. Ako se ne reže prijenosno, pečeni štrukli se režu nožem. Za sarne štrukle potreban je jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se združđe vilicom ili rukom i fila se tijesto. Štrukli se slože u protvan i zaliju otopljenim putrom, margarinom, uljem i vrhnjem.Izvori: HTZ, HGK