Otvoren Centar za posjetitelje Medvedgrad vrijedan 40 milijuna kuna (VIDEO)

Intoniranjem hrvatske himne u nadahnutoj izvedbi sopranistice Antonele Malis započela je svečanost otvaranja Centra za posjetitelje u nedavno rekonstruiranoj utvrdi Medvedgrad.

Centar je kao izaslanik predsjednika Vlade otvorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnik Zorislav Antun Petrović te ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Marina Popijač.



Projekt je trajao tri godine, sufinanciran je sredstvima iz EU fondova, a u njega je uloženo oko 40 milijuna kuna, a otvaranje je privuklo stotinjak uzvanika iz raznih sfera društvenog života, uglednike iz znanstvene zajednice i poslovnog svijeta.

– Iznimno mi je drago vidjeti uspješno završen projekt obnove Medvedgrada, jer upravo ova obnova od važnosti je ne samo za Zagreb već za cijelu Hrvatsku. Vrlo je važno da i u ostalim Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode RH slijedimo ovaj primjer jer Hrvatska zaista ima bogatstvo koje s ponosom trebamo prezentirati – rekao je ministar Ćorić.


Centar je dio projekta “Poboljšanje posjetiteljskog kapaciteta u svrhu održivog upravljanja Parkom prirode Medvednica” koji je počeo 2018. godine, a u projekt je uloženo 40 milijuna kuna.

U Centru su potpuno obnovljeni Veliki i Mali palas, koji sada sadrže informacijski centar i suvenirnicu, uz atraktivne muzejske izložbe te prostor za odvijanje raznih programa, radionica i događanja.



Centar Medvedgrad također ima i posebne sadržaje za djecu s dva edukativna programa i pripadajuće interaktivne dječje igračke, kao i mozgalica koja će pružiti zabavno učenje o prirodnim i kulturnim vrijednostima Medvednice.

U sklopu projekta u Centar je ugrađena moderna informatička i multimedijalna oprema, a realizirano je i snimanje filmova i fotografija sa zemlje i iz zraka o Parku prirode Medvednica i njegovim zanimljivostima.

Na svečanom otvaranju u glazbenom dijelu programa nastupili su violončelistica Ana Rucner, operna diva Antonella Malis, glazbenik Željko Krušlin Kruška te ansambl Lado.

 

Odigrajte naš kviz o Crnoj kraljici!

Izvor: Jutarnji List, Večernji List