U Riznici Međimurja predstavljen unikatan međimurski suvenir La Katarina po uzoru na jedinstvenu groficu Katarinu Zrinski

Ovog je petka u organizaciji Turističke zajednice Međimurske županije i Muzeja Međimurja u suvenirnici novootvorene Riznice Međimurja organizirano predstavljanje unikatnog suvenira, prvo takvo u nizu.Predstavljena je ukrasna lutka simboličnog imena La Katarina, proizvedenu upravo i isključivo za prodaju u Riznici. La Katarina nastala je kao specifična suvenir-lutka iz reda sličnih lutaka pod zajedničkim nazivnikom La Pupa, a ističe se po tome što je osmišljena da umjetnički personificira groficu Katarinu Zrinski, najpoznatiju stanovnicu čakovečkog dvorca iz međimurske povijesti.

Autorica suvenira je Čakovčanka Tamara Peras, profesionalna novinarka i urednica Hrvatske televizije čija je kreativnost vidljiva kroz proizvodnju La Pupa, La Katarina i T´Angeleka u koje udahnjuje vlastitu estetiku.Na otvorenju je govorila i ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan koja je na jedinstven način interpretirala povezanost La Katarine s groficom Zrinskom i međimurskim mentalitetom matrijarhata i poznatom činjenicom da je svaka Međimurka u duši gazdarica, nosi četiri ugla svoje kuće i voli imati glavnu riječ u obitelji. La Katarinu možete vidjeti i kupiti u muzejskoj suvenirnici u radno vrijeme Muzeja.

Ana Katarina Zrinski, rođena Frankopan (1625. – 1673.) udala se za grofa Petra Zrinskog (1621. – 1671.) u svojoj 16. godini, i u pravom smislu riječi bila mu je jednakovrijedna družica i gospodarica imanja. Kako je govorila četiri strana jezika, hrvatski, njemački, latinski, mađarski i talijanski, često je upravo ona vodila diplomatske pregovore s europskim plemićima u ime supruga. Od oca je naučila sve o ratnim strategijama, a odmalena je učila i razne borbene vještine poput jahanja konja, baratanja lukom i strijelom te borbu mačevima. Njegovala je hrvatski jezik te djelovala kao spisateljica i prevoditeljica unutar ozaljskog kulturnog kruga. U odsustvu muža preuzimala je kompletno vođenje imanjima. Ostala je zapamćena u povijesti kao vrlo hrabra, učena i jedinstvena žena.

Izvor: Sjever.hr