Bliži nam se Martinje: Najočekivaniji dan u godini svakog vinara i ljubitelja vina

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, slavi se u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. Jedan je to od najveselijih blagdana u našoj zemlji.Sv. Martin rođen je u Mađarskoj, u obitelji rimskog časnika, kroz život je stekao titulu zaštitnika vinara i vinogradara. Iako su njegovi roditelji kršćanstvo smatrali sektom, to ga nije spriječilo da ga prihvati i postane najvećim francuskim biskupom. Miljenik sela i seljaka uvijek je pomagao bespomoćnima, dok s druge strane nije bio omiljen kod imućnijih, koje je često kritizirao. Svojom dobrotom stekao je mnoge poklonike te su ga za svog zaštitnika uzeli vojnici, konjanici, gostioničari, liječeni alkoholičari, hotelijeri, uzgajivači konja, švicarska papinska garda i Francuska Republika.

Martinje se slavi 11. studenog, na dan kada je obožavani biskup pokopan 397. godine. Narodno vjerovanje govori da se taj dan označava kao kraj jeseni i početak zime, jer su time svi radovi u polju završeni. Hrvatska je prihvatila običaj slavljenja Martinja, prvenstveno kontinentalni dio zemlje. Zagorje i Međimurje posebnu važnost pridaju tom slavlju, kada se pripremaju posebne ceremonije krštenja mošta. Tom prilikom u podrumima se okupljaju prijatelji i rodbina kako bi, uz biskupa i kumove, proslavili pretvorbu mošta u vino.Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta.
Pred samim imenovanjem za biskupa za kojeg Martin nije htio ići, sakrio se među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem!
Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna martinjska guska “kao kazna”.Prilikom te ceremonije, u Zagorju se najčešće izgovaraju ovi stihovi: “Dok Martin dojde v pol noć na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka… Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal”.

 

Odigrajte naš kviz o Martinju!