Obrtnička kultura u Zagorju – licitarstvo i izrada drvenih igračakaLICITARSTVO I ETNO ZBIRKA LICITARSKOG OBRTA

Licitarstvo je zanat izrade šareno ukrašenih kolačića od medenog tijesta, a središte licitarstva u Zagorju je Marija Bistrica. Osim samih proizvođača, tamo se nalazi i Etno zbirka licitarskog obrta.

Licitari su šareno ukrašeni kolačići od medenoga tijesta čija povijest seže čak do 13. stoljeća. Tradicionalno su žarko crvene boje, a proizvode se u različitim oblicima i veličinama poput srca, bebe, ptičice, potkove, vjenčići, konjići, gljive, omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda.

Nekada se tijesto za licitare utiskivalo u ručno izrađene drvene kalupe, a danas se oblikuje u limenim kalupima pa se peče te boji raznim bojama (crvena, žuta, zelena, bijela) i ukrašava šećernom smjesom, ogledalcima i dr. Tradicija pravljenja licitara je upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2010. godine.U Mariji Bistrici možete posjetiti etno zbirku licitarskog obrta koja vas vodi kroz povijest licitarstva, upoznaje vas s alatima koji su se davno upotrebljavali, rječnikom koji se koristio u licitarstvu, starim tehnikama ručne proizvodnje te već pomalo zaboravljenim proizvodima. U Mariji Bistrici možete posjetiti Etno zbirku koja vas vodi kroz povijest licitarstva, upoznaje s alatima koji su se davno upotrebljavali, rječnikom koji se koristio u licitarstvu, starim tehnikama ručne proizvodnje te već pomalo zaboravljenim proizvodima.

Izrada licitara može se upoznati i kroz kratku prezentaciju majstora, a u radionici se možete i sami okušati u ulozi majstora- licitara. Na vrlo poseban i zanimljiv način ovaj obrt možete svakodnevno upoznati i doživjeti kroz zanimljivu interaktivnu prezentaciju majstora – licitara, radionicu izrade licitara, te kroz razgledavanje etno zbirke licitarskog zanata u „Mednom baru“ i radionici majstora Đure Brlečića u samom centru Marije Bistrice.Poseban doživljaj Marije Bistrice i medičarskog obrta je i degustacija gvirca – vrlo osebujnog pića od meda bogatog okusa i mirisa prirode. Gvirc nastaje spontanom fermentacijom meda, a nekad su ga zbog ljekovitih svojstava meda nazivali i pićem besmrtnosti.

 

DRVENE IGRAČKE

Drvene igračke su prepoznatljivi tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Izrada igračaka počela je u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana. Središta izrade su zagorska mjesta: Bistrički Laz, Stubički Laz, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tugonica i Turnišće.

Postoji više vrsta igračaka poput drvenih frula – žvegle, klepetaljki – ptica s kotačićima koja se gura na štapu, tamburice, drvene životinje, zviždaljke, modeli automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječji namještaj za lutke i razni drugi. Način izrade prenosio se u određenim obiteljima iz generacije na generaciju te se zadržao do danas, a specifično je da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene.Svaka igračka je ručni rad te je nemoguće naći dvije potpuno iste. Igračke se izrađuju od drva vrbe, javora, bukve i lipe. Drvo se posiječe, suši, teše i oblikuje pomoću šablona. Najčešće boje su crvena, plava, bijela i žuta boja, koja je i tradicionalna za drvene igračke. Igračke se prodaju na crkvenim svečanostima, sajmovima, na tržnicama, a najviše u svetištu u Mariji Bistrici.

Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja uvršteno je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine, te je na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.