Uskoro kreće bajkoviti Advent u Zagrebu – pročitajte kako će izgledati (VIDEO)

ADVENT-ZAGREB-2021
Čak tri puta proglašen najboljim u Europi, i ovogodišnji Advent Zagreb ponudit će nam od 27. studenoga ove do 7. siječnja 2022. godine blagdansku čaroliju, a svojom središnjom temom poput vremeplova nas vratiti u bezbrižno vrijeme djetinjstva, ozračje obitelji i tradicionalnih vrijednosti.

Advent Zagreb vraća vas u djetinjstvo: Uhvatite omiljenu igračku i otputujte u neka druga vremena! Zagrebački Advent počinje 27. studenog u 17:00 sati paljenjem svijeće na Manduševcu nakon čega slijedi paljenje lampica na Zrinjevcu u 19:00 sati.

Tople lampice, nasmiješena lica, pahulje snijega u dvokoraku s notama božićnih pjesama. To je  čarolija Božića koju može ponuditi jedino Zagreb za vrijeme Adventa. Tri godine zaredom najbolji božićni sajam u Europi, vraća nas u prošlost. Magijom nam otkriva tajne lokacije na koje je sakrio najdraže prijatelje iz djetinjstva – igračke. Prilika je to za kreiranje neviđenih zagrebačkih adventskih razglednica, u našim srcima i kroz proširenu stvarnost.

Dopustite zagrebačkom Adventu da vam ispriča najtopliju božićnu priču.Glazba u Adventu

Možete li zamisliti Božić u tišini? Bez nježne melodije Tihe noći ili pak veselih tonova All I want For Christmas? Naravno da ne – glazba je tu kako bi dala dušu svakom raspoloženju, a naročito onom božićnom. Bilo da želite uživati u toplini dvorane ili pak vani grijati ruke na šalicama toplog vina ili čokolade, postoje brojne lokacije diljem grada koje će odašiljati božićne note: od tradicionalnih božićnih pjesama, preko opera, filmskih melodija, tradicionalne hrvatske glazbe do modernih pop pjesama.

PROGRAM GLAZBE U ADVENTUKultura u Adventu

Umjetnosti, jezik, religija, vještine i društvene navike nekog naroda – sve se ovo nalazi pod okriljem kulture, koja ponosno stoji kao predstavnik tog naroda. No Božić daje jednu sasvim novu pozornicu tom predstavniku: onu veličanstvenu, harmoničnu, idiličnu, romantičnu, pa čak i pomalo nestvarnu.

Stoga ne čudi što je upravo kultura važna sastavnica Adventa Zagreb, a čitav grad u ovom bajkovitom periodu postaje njezina pozornica. Zagreb je ipak grad koji cijele godine dočekuje razne umjetnike i izvođače širom otvorenih ruku, a naročito je ponosan na svoje muzeje, galerije, kazališta i sve one koji žele svoju viziju kulture predstaviti upravo na zagrebačkim ulicama.

Advent Zagreb unosi blagdanski duh u ova odredišta, i to u obliku kazališnih predstava, izložbi, radionica, šetnji te čak i sportskih aktivnosti. Kako se to sve zajedno uklapa u jednu harmoničnu božićnu idilu? Prošećite (ili potrčite!) zagrebačkim ulicama ovog adventa i zavirite u bogat program – sigurni smo da ćete svoja srca obogatiti jednim predivnim iskustvom!

PROGRAM KULTURE U ADVENTUAdvent za djecu

Sjetite se Božića kad ste bili mali. Ono nestrpljivo iščekivanje božićnog jutra, fini kolači koje je mama izvadila iz pećnice, obitelj na okupu pored blještavog božićnog drvca. Naravno da su djeca ta koja vjeruju u čaroliju Božića, jer oni je mogu vidjeti u svemu!

Upravo je zato njima posvećeno mnoštvo različitih programa na ovogodišnjem Adventu: od predimenzioniranih igračaka, ogromnih sustava željeznice obavijenih u snježnu idilu, druženja s likovima iz najdražih bajki te predstave koje će ih nasmijati do suza.

Svaki će od ovih programa biti ispunjen ljubavlju, mirom i radošću u nadi da ta čarolija nikad neće otići iz dječjih srca!

PROGRAM ADVENTA ZA DJECUZagreb Jingle Mingles

Ugostiteljski objekti diljem Zagreba ovog Adventa na svoje blagdanske stolove izlažu bogatu ponudu hrane i pića, a Zagreb Jingle Mingles šalje pozivnice lokalcima te domaćim i stranim posjetiteljima.

Ugostitelji, Zagrepčani i Zagrepčanke, domaći i strani turisti – svi su oni dio ovogodišnjeg Adventa, a misija projekta Zagreb Jingle Mingles je pozvati ih da ‘minglaju’ u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima grada, i to u posebno uređenom okruženju. Ukrašene lampicama, girlandama, božićnim drvcima i obavijene veselom božićnom glazbom, terase ovih objekata postat će platforme za vrhunsku gastronomiju.

Zagreb će se u ovo blagdansko vrijeme pretvoriti u destinaciju u kojoj se uvijek dobro jede, gricka, pije i uživa u tradicionalnim okusima zavičaja.

Ugostiteljski objekti diljem Zagreba ovog Adventa na svoje blagdanske stolove izlažu bogatu ponudu hrane i pića, a Zagreb Jingle Mingles šalje pozivnice lokalcima te domaćim i stranim posjetiteljima.

Kako ne bi propustili nijedan događaj, sve informacije mogu se pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama, a upravo će se tamo otkrivati i sve tajne Adventa te iznenađenja koja nude najbolji zagrebački restorani, barovi, slastičarne, bistroi i lokali.

Slatko i slano, gorko i kiselo, tekuće i suho, ljuto i blago, toplo i hladno – okusi i ukusi su brojni, raspoloženje je odlično, a ponuda je raznolika. Svi znamo da jednostavno ne postoji bolje vrijeme za uživanje u slatkim adventskim zadovoljstvima!

PROGRAM ZAGREB JINGLE MINGLESHoteli u Adventu

Najljepše i najčarobnije doba godine privlači mnoštvo posjetitelja u Zagreb, što domaćih što stranih. Ukoliko planirate odsjesti u nekom od lokalnih hotela, možete biti sigurni da će vam blagdansko raspoloženje ispunjavati tamo provedeno vrijeme.

Naime, hoteli u Zagrebu otvaraju svoja vrata u vrijeme Adventa i puštaju unutra onu čaroliju koja prolazi gradskim ulicama. Tako se ona smješta u njihovim lobijima, prolazi kroz hodnike, dolazi do restoranskih stolova, prožima sve zaposlenike koji će vas dočekati s jednim posebnim osmijehom.

Advent je vrijeme kad hoteli ponosno ukrašavaju svoja pročelja i interijere, kreiraju posebne adventske pakete za svoje goste, a na njihovim se pomno osmišljenim blagdanskim menijima nalazi tradicionalna hrana i piće. Ovdje ne postoje sivi zimski dani jer ih dekoracije, gastronomija i ljubaznost zaposlenika pretvaraju u veselu božićnu idilu!

PROGRAM HOTELA U ADVENTUObrtnički Advent

Nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba ove će godine biti prolaz Matice hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49. Otkrijte zašto!

Nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba ove će godine biti prolaz Matice hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49. Zašto? Dovoljno je samo da provirite u jedan od izloga i bit će vam jasno da je ovo mjesto i za djecu i za odrasle, da se tu pričaju neke priče iz davnina na sasvim novi način, da je ovo mjesto zabave i educiranja o tradiciji, mjesto na kojem možete zastati i diviti se, ali i kupiti savršeni božićni poklon s jedinstvenom porukom.

PROGRAM OBRTNIČKOG ADVENTATradicijske igračke

Tradicijske hrvatske igračke od drveta, one šarene, maštovite i zabavne, pričaju jednu davnu priču i vraćaju nas u bezbrižnost djetinjstva. No one nisu samo dio djetinjstva naših djedova i baka, mama i tata – od zaborava ih čuvaju marljive ruke naših obrtnika, hrvatskih čuvara tradicije.

Ove će igračke ispuniti čitav prostor u prolazu Matice. Smjestit će se na girlande, na božićna drvca, na promo pult, htjet će se fotografirati s vama u posebnom foto corneru, a ušetat će i na dječje radionice te poslužiti kao rekviziti.

Hmmm, dječje radionice – o čemu se ovdje radi?

 • Dječji program

Dok će donji dio prolaza poslužiti kao izložbeno-prodajni prostor, na galeriji će se odvijati prava dječja čarolija: pjesma, gluma, čitanje, slušanje, kreativne radionice i sve što je potrebno za zabavno, čarobno adventsko vrijeme.

Krenimo od pjesme! Svake nedjelje za pravi božićni ugođaj pobrinut će se dječji zborovi koji će ispuniti prostor galerije s najljepšim adventskim pjesmama i dati odličan zvučni zapis zanimljivim programima na galeriji.

Znamo da dječja mašta i ruke mogu svašta, a to će nam i dokazati na radionicama u kojima će izrađivati krpene lutke, male drvene igračke i bojati prstićima. Šlag na vrhu torte (ili zvijezda na vrhu bora) je to što će upravo te suvenire, koje su sami izradili, ponijeti sa sobom doma.

A povodom godine čitanja u Hrvatskoj, održat će se serija predstava Tata slikovnica. No, nije ovo samo klasično tatino čitanje dječjih priča iz slikovnica. Ovaj superzabavni tata čita, glumi, pjeva, svira, ponekad se i malo glupira, no uvijek educira o važnim temama poput zdravih navika, važnosti čitanja te učenju kroz igru, smijeh i zabavu!Kako bi i školarci mogli prisustvovati u što više programa, oni će se odvijati svake subote i nedjelje, a nakon Božića (za vrijeme praznika) svakim radnim danom.

 • Humanitarni program

Božić je doba darivanja i pomaganja drugima, doba smijeha i veselja, doba ljubavi i mira.

Prolaz Matice hrvatskih obrtnika želi dati osmjeh i radost onima kojima je to najviše potrebno, pa će tako u suradnji s Malim Teatrom biti organizirana posebna božićna predstava za štićenike Dječjeg doma, a za potpuni doživljaj bit će im podijeljeni i božićni pokloni.

U jedno smo sigurni: prolaz Matice će ovog Adventa biti mjesto pozitivnih emocija, dječjeg smijeha, šarenila tradicijskih igračaka i čarobnih priča. Prolaz Matice bit će mjesto pravog božićnog duha!Zagreb Digital Nomad Jolly WrapUp

Od 9.12. – 12.12.2021. u Zagrebu će se održati druženje digitalnih nomada kao završnica uspješnog Tjedna digitalnih nomada održanog u lipnju i Ambassador projekta putem kojeg je Zagreb do sada bio domaćin digitalnim nomadima iz SAD-a, Južnoafričke Republike, Izraela i Singapura.

Rad online i potpuna sloboda kretanja. Život s pogledom na more u jednom trenutku, na planine u drugom. Život na mirnom seoskom imanju ili urbanoj gradskoj sredini. Nevjerojatna mjesta, učenje različitih kultura i putovanja po svijetu – ovo je život digitalnih nomada. Digitalni nomadi iz cijeloga svijeta odabrali su upravo Zagreb kao svoj privremeni dom te se u hrvatskoj metropoli upoznaju s kulturom, jezikom, običajima, gastronomijom i načinom života naroda. U lipnju je održan i Tjedan digitalnih nomada sa zanimljivim panelima i radionicama, a pokrenut je i projekt Zagreb Digital Nomad Ambassador, u kojem su sudjelovali digitalni nomadi iz SAD-a, Južnoafričke Republike, Izraela i Singapura.

Za završnicu tih projekata idealno je vrijeme kad grad podno Sljemena doslovno blista – doba njegove najnagrađivanije i najuspješnije manifestacije, Advent Zagreb. Naravno da će onda posebnu pažnju posvetiti onima koji su, uz čitav svijet na raspolaganju, odabrali upravo Zagreb kao svoju destinaciju.

Učinit će to u periodu od 9. do 12. prosinca pomoću meetupa Zagreb Digital Nomad Jolly WrapUp, u sklopu kojeg će se održati paneli i razgled grada; upoznavanje njegove okolice, lokalnog načina života, tehnologije i bogate kulturne baštine; kušanje gastronomskih specijaliteta i razgledavanje prirode te naravno, aktivan način života u sklopu utrke Zagreb Advent Run.

Jedno je sigurno: Advent je sjajna platforma na kojoj Zagreb može prezentirati sve prednosti koje nudi kao idealna destinacija za život i rad digitalnih nomada u budućnosti.

PROGRAM ZAGREB DIGITAL NOMAD JOLLY WRAPUP-AIgračke u proširenoj stvarnosti

Motive ovogodišnjeg Adventa doživite kroz sadržaj proširene stvarnosti. Pogledajte svijet oko sebe. Pišemo u notes i na računalu. Čitamo knjige i e-čitače. Plaćamo novčanicama i karticama. Gledamo umjetničke slike uživo i njihove replike na ekranima. Djeca šalju Djedu Mrazu pisma i e-poštu; igraju se u dvorištu i u virtualnom svijetu, uče u školi i na TV-u. Mi smo generacije koje se nalaze između starog, tradicionalnog i opipljivog načina života i onog novog koji nas željno iščekuje – virtualnog, modernog, naprednog.

Upravo ova dva svijeta, tako daleka i naizgled nespojiva, spojit će ovogodišnji Advent Zagreb – pa ipak je ovo najčarobnije doba godine, onda kada je sve moguće i nadohvat ruke!

PROGRAM IGRAČAKA U PROŠIRENOJ STVARNOSTI • Spajamo nespojivo, dijelimo dobiveno

Tradicionalne igračke koje su se nekad proizvodile u Zagrebu u središtu su Adventa 2021. godine. Brojne će generacije tu prepoznati svoje poklone koji su ih čekali ispod božićnog drvca, koje su priželjkivali cijele godine i koji su potom obilježili njihovo djetinjstvo.

No, tu dolazi Equinox XR, aplikacija koja te klasične igračke vodi u budućnost, u naše domove, u dvorišta, diljem Hrvatske i diljem svijeta; ona ih pretvara u virtualne igračke.

Ovo iskustvo proširene stvarnosti (AR) zapravo je vrlo jednostavno doživjeti, dovoljno je svega par koraka:

 • Skinite aplikaciju Equinox XR, dostupnu za iOS i Android pametne uređaje i tablete.
 • Registrirajte se kako biste otvorili svoju „kutiju za igračke“.
 • Prolazite određenim lokacijama u centru Zagreba i gledajte ih kroz ekran uređaja – čeka vas iznenađenje u obliku kutija koje otvarate dodirom na ekranu.
 • Jeste li spremni za iznenađenje iz kutije? Čestitamo, dobili ste novu igračku!

Dobivenu igračku pohranjujete u svoju riznicu i nosite sa sobom svugdje, a možete ih putem aplikacije postaviti u svom kvartu, kod bake i djeda u dvorištu, u susjednoj državi ili na drugom kraju svijeta – opcije su nebrojene. Drugi koji posjete tu lokaciju i imaju instaliranu aplikaciju moći će ih vidjeti, a na taj način možete dijeliti tu posebnu radost Božića sa svima, gdje god da se nalazili.

Način korištenja aplikacije:

 • Na mobilne uređaje je potrebno instalirati Equinox XR aplikaciju.
 • Prilikom dolaska na lokaciju potrebno je ući u aplikaciju, a ista će sama izbaciti, na zaslon mobitela, obavijest o tome što se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.
 • Klikom na ikonu koja se pojavi na ekranu mobitela, aplikacija navodi posjetitelja do točnog mjesta gdje je postavljena izložba.
 • Okretanjem svog mobitela, kao kod fotografiranja, prolazi se kroz izložbu te se može interaktivno u njoj sudjelovati – fotografirati se ili dijeliti sadržaj na društvenim mrežama.

iStore | Google Play Made in Zagreb

Male ili velike, drvene ili platnene, klasične ili animirane, lutke ili autići – igračke su bile i ostale simbol djetinjstva, ono čega se prisjećamo s tolikom radošću i ljubavlju, ono što nas podsjeća na bezbrižne i vesele dane.

A doba godine koje nas možda najviše podsjeća na to sretno vrijeme je advent. Tko ne pamti ono uzbuđenje, onaj osmijeh na licu kad dijete na božićno jutro otvara poklone i u njima pronalazi igračku koju je toliko dugo čekalo?

Ovogodišnji Advent Zagreb spaja upravo to: igračke i Božić. No, ne bilo kakve igračke! Ove će vas godine diljem ovog grada s milijun srca dočekati predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području Zagreba – bilo da se radilo o klasičnim Disneyevim junacima iz tvornice Biserka ili pak plišancima iz Vavrine radionice.

Ipak, nećemo ostati samo u prošlosti. Advent je tu da postigne osjećaj zajedništva i pomogne lokalnom stanovništvu, a ima li boljeg načina nego da pozove razne lokalne obrtnike specijalizirane za proizvodnju igračaka da se predstave svim posjetiteljima?

Marljive ruke ovih kreativaca svakodnevno stvaraju najljepše dječje uspomene u obliku igračaka, i to onih koje su autentične, unikatne i poučne. Svojim radom oni stvaraju više od igre za naše mališane, a simpatična, kreativna izdanja igračaka još su nam draža kad znamo da su napravljene od održivih, ekološki prihvatljivih materijala.

Prošećite ulicama i zavirite na štandove naših maštovitih lokalaca, posjetite njihove online trgovine i društvene mreže. Garantiramo vam da ćete ovdje pronaći savršeni božićni poklon za svoje mališane!

PROGRAM MADE IN ZAGREBSvjetlost Adventa

Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je projekt Svjetlost Adventa, uz pomoć kojeg želi pokrenuti tople emocije i osjećaj zajedništva kod svih posjetitelja. Oni će, prolazeći ulicama Gornjeg grada, s prozora osluškivati tople priče koje će im ispričati lokalne institucije, ali i stanovnici.

Gornji grad je najstariji do Zagreba, njegova riznica legendi i mitova, njegovo srce koje tiho kuca već 800 godina. Svaka zgrada u ovom dijelu Zagreba odiše poviješću i ljepotom: od onih najstarijih poput Kamenitih vrata ili Kule Lotršćaka do Gornjogradske gimnazije ili Galerije Klovićevi dvori, svugdje ćete pronaći posebnu arhitekturu i brojne priče.

No, za vrijeme Adventa, najvažnije priče smještaju se na prozore diljem Gornjeg grada.

Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je projekt Svjetlost Adventa, uz pomoć kojeg želi pokrenuti tople emocije i osjećaj zajedništva kod svih posjetitelja. Oni će, prolazeći ulicama Gornjeg grada, s prozora osluškivati tople priče koje će im ispričati lokalne institucije, ali i stanovnici.

Kako će to učiniti? Naravno, uz pomoć dekoracija! Brojne će zgrade na Gornjem gradu u božićno vrijeme dati svoj doprinos zagrebačkom Adventu tako da svoje prozore učine čarobnima uz pomoć lampica, češera, orašara, zvjezdica i brojnih drugih, maštovitih kreacija.

Pođite na Gornji grad i pridružite se tom radosnom osjećaju zajedništva koji ga okružuje!

PROGRAM SVJETLOSTI ADVENTAZagreb u adventskom ruhu

Svi oni koji su posjetili Zagreb u adventsko vrijeme znaju kolika ih čarolija očekuje diljem grada. Za one koji još nisu, dopustite da vam (djelomično) dočaramo taj doživljaj. Čarobni svijet orašara, Mjesečev vrt, drvene kućice, raskošno ukrašeni borovi, šarmantni prozori Gornjeg grada koji svijetle kao u bajci, tisuće i tisuće lampica diljem centra grada, umjetničke instalacije, klizališta i poljupci ispod imele. Svaka institucija ogrnuta je u božićno ruho, a svako lice omotano šalom i kapom s oduševljenjem promatra svijet oko sebe.

Ove vas godine čeka i posebno iznenađenje: predimenzionirane, maštovite i nostalgične igračke diljem grada koje će vas vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na onu istinsku magiju Božića koja nam je obuzimala srca kad bismo otvarali poklone ispod bora.

Stoga pođite podno Sljemena i ovog adventa te se priključite brojnim srcima koja ovdje uživaju u božićnoj idili – bit će to iskustvo koje ćete pamtiti zauvijek!

PROGRAM ZAGREBA U ADVENTSKOM RUHUOstala događanja

Koncerti, predstave, performansi, ugostiteljstvo, igračke, obrtnici, umjetnici, dekoracije i još mnogo, mnogo toga odvijat će se u sklopu ovogodišnjeg Advent Zagreba.

Svaka ulica, institucija, trg i park krije neku manifestaciju koja će uljepšavati dane svih stanovnika i posjetitelja. Zanima vas koja ulica postaje središtem umjetnosti? Kako Božić doživljavaju oni koji ne mogu vidjeti tu čaroliju svjetlosti? Možda ste se pak odlučili za malo blagdanske rekreacije kako biste umanjili krivnju zbog svih tih finih kolačića.

Bez brige, imamo još programa u rukavu!

PROGRAM OSTALIH ADVENTSKIH DOGAĐANJA

 • #AdventZagreb
 • #Zagreb
 • #VisitZagreb
 • #OstanimoOdgovorni
 • #StaySafe