Dolazi nam sveti Nikola: Zanimljivosti o dobrom svecu koje možda niste znali

sv. Nikola
Sveti Nikola, jedan je od popularnih dobrotvora, koji u prosincu posjećuje i daruju djecu. Vjerojatno znate da  Sveti Nikola daruje svu dobru djecu u noći s 5. na 6. prosinca, ali o njemu postoje neke zanimljivosti i legende koje možda niste znali. Pročitajte ih u nastavku ovog teksta.

 • Ime Nikola potječe od latinskog imena Nicolaus, ovo od grčkog Nikolaos, što znači „pobjeda ljudi“. Naš Nikola je rođen između godina 240. i 270. u bogatoj obitelji u turskoj provinciji Antalya, a umro je oko 350. godine.
 • U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula. Iz Nikoline tradicije razvila se i tradicija Djeda Božićnjaka, koji se javlja za Božić.
 • Njegovi roditelji, koji umiru od kuge, bili su imućni. Nikola to bogatstvo ne troši na sebe, već ga koristi kako bi zaštitio siromašne. • U blizini njegove kuće živio je čovjek s tri kćeri, no bio je presiromašan i nije im mogao dati miraz i udati ih. Prema jednoj legendi, pod okriljem noći, Nikola je uzeo tri vreće, a u svaku stavio zlato. Vreće je bacio pred prozor djevojaka, koje su se napokon mogle udati. Svetog Nikolu zbog te priče često su na slikama prikazivali s tri vreće ili tri jabuke, koje su također simbolizirale njihov miraz.
 • Prema drugoj legendi, novac je ubacivao kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih. Iz te legende razvio se i predbožićni običaj nikolinjskog stavljanja darova u dječje čizmice na prozorima.Sveti Nikola spasio je život djetetu te postao zaštitinik djece

 • Jedna legenda kaže kako je svojim blagoslovom ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu – pa ga nazivamo zaštitnikom djece.
 • Također, smatra ga se zaštitnikom pomoraca. To je postao kad je na povratku s hodočašća u Svetu Zemlju naredio valovima da se smire, a brod je sretno stigao u luku. Mornari su mu se odužili pa danas vjerojatno nema luke na svijetu bez svečeve kapelice ili bar slike.
 • Postao je biskup u bizantskom gradu Myri, u današnjoj Turskoj.  Tamo stolovao sve do svoje smrti 6. prosinca, ali se točna godina razlikuje od izvora do izvora. Neki navode 327. godinu, drugi 350. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se nalazi i danas. • Diljem svijeta ovaj svetac ima crkve i kapelice podignute njemu u čast, u Francuskoj ili Njemačkoj sv. Nikola ima više od 2.000 “svojih” crkava, u Hrvatskoj više od 120, na malome Islandu 40, a u samome gradu Rimu čak 26. Jedni od gradova čiji je zaštitnik su Varaždin i Krapina.
 • Tijekom svog života, Nikola se susretao s brojnim putnicima, trgovcima, moreplovcima i siromašnima. Upravo je njima i posvećivao najviše pažnje i darivao ih. Zaštitnik je brojnih gradova diljem svijeta, kao i djece, siromašnih, pomoraca, djevojaka, ribara, studenata, trgovaca, pekara, zatvorenika, farmaceuta, putnika. • Na većini slika Sveti Nikola u jednoj ruci drži biskupski štap, koji je na vrhu uvinut i ukrašen, a u drugoj knjigu u koju su zlatnim slovima upisana imena dobre djece, a crnima zločeste djece.
 • Sveti Nikola je najviše omiljen u Nizozemskoj. Tamo ga zovu Sinterklaas. Upravo iz Sinterklaasa je kasnije nastao poznati američki Djed Božićnjak – Santa Claus.

 

Odigrajte kviz o sv. Martinu i martinju!