Izložba “Gubec: razbojnik ili velikan” u Muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici

GUBEC
Muzej seljačkih buna 17. prosinca 2021. godine u 18 sati otvara izložbu Gubec: razbojnik ili velikan. Opisivan od strane suvremenika kao razbojnik, Gubec se u 19. stoljeću pretvorio u nacionalnog junaka. Izložbom želimo pokazati kako su Gupca zamišljali kroz vrijeme, slikali i opisivali. Gubec nije samo povijesna osoba, on je i simbol borbe za pravednije društvo te se postavlja pitanje težimo li danas većoj socijalnoj pravdi ili smo napustili taj ideal?


Izložba je podijeljena u četiri cjeline.

U prvoj smo postavili pitanje je li Gubec razbojnik ili velikan. Suvremeni zapisi potječu od velikaša protiv kojih se borio i prikazuju ga kao vođu razbojnika. Tijekom 19. stoljeća postaje junak, a danas, u 21. stoljeću, za neke je Gubec opet postao razbojnik, koji se ne bori protiv nacionalnog neprijatelja već protiv domaćeg plemstva i buni protiv legalne vlasti.

U drugoj cjelini pitamo se kako mu je uopće bilo ime – Ambroz ili Matija? Pokazat ćemo što o Gupcu kaže historiografija, kako je prikazan u povijesnim udžbenicima i kakve to veze ima s Gupcem kao junakom.Treća cjelina prikazuje Gupca u popularnoj kulturi i umjetnosti. O Seljačkoj buni snimljena su dva igrana filma, napisane su opera i rock opera u kojima su Gupca utjelovili različiti glumci. August Šenoa Seljačkoj buni posvetio je jedan od svojih najpoznatijih romana, a Bogović dramu. Brojni slikari slikali su Bunu i Gupca, a pjesnici im posvetili stihove. Pokazat ćemo kako je Gubec poslužio kao inspiracija različitim umjetnicima te kako ga je zapamtio narod.I na kraju, je li Gubec mrtav? Što o njegovu životu i smrti kaže predaja, a što povijest? Je li zaista ubijen kako kaže legenda ili je proživio još koju godinu? Ali još bitnije, je li ideja socijalne pravde i dalje živa, ili smo ju u tranziciji pokopali?

Izložba poziva posjetitelje da se, razmišljajući o Gupcu, zamisle nad današnjim vremenom.Izložba ostaje otvorena do kraja svibnja iduće godine. Autorice izložbe su Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen. Više informacija na vlatka.maligec@mhz.hr ili lidija.kelemen@mhz.hr.

Izvor: Visit Zagorje 

Odigrajte naš kviz o Seljačkoj buni