Grebengrad – Nastavlja se obnova najveće utvrde na sjeveru Hrvatske

grebengrad
Ove se godine nastavlja temeljita obnova utvrde Grebengrad, izvijestili su iz Novog Marofa. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 300.000 kuna za obnovu utvrde.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.


Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200-300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.O Grebengradu

Grebengrad (Greben, villa Gardun) je danas ruševna utvrda u Hrvatskoj, blizu mjesta Mađareva. Jedan je od najvećih utvrda u Zagorju. Veći od njega je samo Cesargrad iznad Klanjca. Nalazi se na istočnom rubu Ivanščice.

Majica “Pajdaši”

Spominje se već 1209., u potvrdi (listini) hrvatsko-ugarskoga kralja Andrije II. Kralj u listini daje varaždinskim došljacima sloboštine i određuje granice njihova posjeda. Sloboštine i posjed im daje kao zahvalu za njihove usluge dok je bio zatočen u Knegincu. Južne granice tih posjeda je posjed nekog Gurdona, poslije poimence nazvanog kao “naš Gurdon iz kaštela Greben”.

I kralje Bela IV. potvrdio je Varaždincima prava što im je podijelio njegov otac. U dokumentu 1220. među graničnim međama spominje selo selo Gurdon (villa Gurdon) i potom “našega pristava Otokara iz sela Greben”. Pisana potvrda mladog kralja Bele iz te godine kaže da plemići Gurdon ili Gardun žive i u naselju (villa) Gardun, odnosno Greben. Time se potvrđuje da se i selo Mađarevo izvorno zvalo Greben, a po tomu kasnije i kaštel Grebengrad.[1] Greben grad je jedan od mogućih glavnih naselja Zagorske kneževine (Krapinske županije).Greben je najranije je spominjani srednjovjekovni grad. Prvi je spomen 1277. godine. Vlasnici Greben grada bile su obitelji (Ladislav Hermanfy de Greben) Grebenski (1277. – 1445.), grofovi Celjski (1445. – 1456), obitelj Vitovec i Ivaniš Korvin (1456. – 1481.), obitelj Batthyány (1481. – 1621. i 1622. – 1645.), ban Nikola IX. Frankapan (1621.) i nakon udaje Elizabete Batthyany za Jurja Erdődyja, obitelj Erdődy (1645. – 1710.). Grad je bio nastanjen sve do požara 1710. godine. Veliki požar uništio je krovišta i vlasnica Elizabeta Erdődy ga je nakon požara napustila. Već 1712. je ruševina koja je narednih desetljeća još više propadala. Vlasnici grada Erdödyjevi, nisu ga htjeli obnoviti.

ODIGRAJTE NAŠ KVIZ O DVORCIMA!

Izvori: eVarazdin, Wikipedia