Seljačka buna i ove godine bez gledatelja – pratiti ju možete online

Seljačka buna
Iako je prošlo 449 godina, Seljačka buna još uvijek živi u stubičkom kraju.  Obilježavanje obljetnice “Seljačke bune” ove godine se održava u drugačijem obliku zbog trenutno važećih epidemioloških mjera. U nedjelju, 13. veljače, nakon ručka uživajte u prijenosu uživo u predstavi: „Napad na Tahijev grad“ u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža. Predstava se održava uz stroge mjere bez publike, ali tradicija se mora poštovati i ništa ne može zaustaviti bunu koju dižu kmeti.

Seljačka buna je buna koja je izbila na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu zbog povećanja rente i terora Franje Tahija, 1573. godine. To je bila pobuna protiv nepodnošljivih uvjeta života zavisnih seljaka. Seljačka buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.Predstava „Napad na Tahijev grad“ prikazuje događaje koji su se desili na početku Seljačke bune kada je kmetska vojska pobjeđivala i osvajala okolna područja Susedgrada, Brdovca i Cesargrada pa tako i područje oko Donje Stubice.

– Z onim smo došli s čim smo imeli, zmislili smo se još jednoga bunta zagorskoga seljaka koji nije mogel trpeti muku i nepravdu z onoga vremena. Mislim da to se moremo preslikati pa nek bu pouka semi nami, ak’ se skupimo, ak’ sme složni, ak’ se bume međusobne podržavali, onda si tu muku moremo rešiti – poručio je prošle godine Krešimir Končevski koji je utjelovio Matiju Gupca.Napad na Tahijev grad započinje prikazom okrutnog mučenja kmeta ispred grada koje prekida iznenadni dolazak kmetske vojske na čelu s Matijom Gupcem, straža se povlači i zatvara u grad te započinju pregovori između Matije Gupca i Franje Tahija, gdje Gubec zahtijeva predaju, a Tahy to odbija. U svojoj odluci da se grad zauzme, Gubec naređuje napad. Nakon kratkih borbi i probijanja glavnih vrata grad je osvojen, a Franjo Tahy bježi kroz tajne prolaze i spašava živu glavu. Nakon osvajanja Matija Gubec drži govor na balkonu te poručuje da je borba za stare pravice tek počela.

Buna traje!

Odigrajte naš kviz o Seljačkoj buni!

Izvor: sjever.hr