Nosila je rubac črleni – U kina stiže prvi dugometražni film na kajkavskom nakon pola stoljeća (VIDEO)

Nosila je rubac črleni
U hrvatska kina stiže komedija redatelja Gorana Dukića i scenaristice Sandre Antolić “Nosila je rubac črleni” koja je ljetos osvojila nagradu publike za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu, a pred publiku širom Hrvatske dolazi već 22. rujna.

Komedija je snimljena u Hrvatskom zagorju i prvi je dugometražni igrani film na kajkavskom nakon pola stoljeća. U duhovitom i zabavnom, vizualno atraktivnom filmu kao glavni protagonisti pojavljuju se sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba, a veseloj atmosferi pridonosi glazba Cinkuša i Marka Firsta te songovi koje je napisala scenaristica Sandra Antolić.

Radnja filma Nosila je rubac črleni smještena je u pitomo Hrvatsko zagorje devedesetih, a od oružja su prisutni tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end su uključeni.U glavnim ulogama su Nataša Dorčić kao kuma Anka i Tesa Litvan kao Ančica te svinja Beba, a glume još brojni poznati domaći glumci, redom Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Jadranka Đokić, Pjer Meničanin, Ljubo Zečević, Krešimir Mikić, Ljubomir i Jan Kerekeš te drugi. Goran Navojec posudio je glas prascu Rokiju, dok Janko Popović Volarić u ulozi naratora Isusa Krista nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Film započinje igrati u kinima širom Hrvatske 22. rujna, a svečane projekcije uz gostovanje filmske ekipe održat će se u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema 20. rujna. Zagorska premijera u Kinu Toplice u Krapinskim Toplicama održat će se 22. rujna, a potom film stiže u Kino Krapina 24. rujna te u čakovečko kino 29. rujna. Film koji već nosi epitet “najljepše filmske posvete Hrvatskom zagorju” zasigurno će svojom dopadljivošću osvojiti srca domaće publike.Producentica je Nina Petrović (Švenk d.o.o), a film je nastao u koprodukciji s Antitalentom iz Hrvatske i Vertigo Visual iz Sjeverne Makedonije. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Makedonske filmske agencije, Hrvatske radiotelevizije i Programa Kreativna Europa Potprogram MEDIA.

Izvor: Zagorje International