Posjetite Dane vrganja i crnog tartufa u Paki kod Novog Marofa

Dani vrganja u Paki
Jesen se prikrada, kiše su stigle, a s njom i vrganji. Deveto izdanje manifestacije Dani vrganja u Paki, očekuje nas 17. i 18. 9. u Paki kod Novog Marofa. Kraj oduvijek poznat po vrganjima, gdje su ih, netom ubrane, uz glavnu cestu Varaždin- Zagreb na tanjurićima oduvijek prodavali mještani Pake. Tako je i manifestacija smještena baš tu, na izvoru ove gastro delicije.

No, Paka nisu samo vrganji. Od 2015. godine ovdje se traži i pronalazi crni tartuf, a kako psi traže ovu vrijednu gljivu moći će se vidjeti u pokaznom lovu na crni tartuf. Ovdje je i burg Paka, utvrda iz 13.stoljeća, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske o kojoj će posjetitelji moći saznati sve što ih zanima, u kostimiranim, stručnim predavanjima. Šetnjom sa Supermenkama moći će se obići i utvrda Čanjevo koja je sa Pakom povezana šumskom prometnicom, duljine 4 km, dok će trkači trčati mini trail sa maxi pauzom. Oni malo spremniji moći će izabrati rutu s planinarskim vodičem koja obilazi obje utvrde, duljine 10 km. Idelano za spojiti rekreaciju i kulturno- povijesne znamenitosti.Dabar Pako već je dugo stanovnik ovdašnjih potoka. Vrijedno gradi brane koje će se uz stručno vodstvo također moći obići. U bogatom programu moći će se izabrati obilazak imanja ljekovitog bilja u Paki, gdje će zainteresirani saznati kako od sjemena doći do proizvoda i kvalitetne prirodne kozmetike. U gastro prezentacijama sudjeluju Tomislav Špiček i Damir Crleni, dok su za najmlađe organizirane edukativne radionice i i interaktivne predstave.Novost ove godine je i Gljivarski CSI – suradnja sa Gradskim muzejem Varaždin, u programu koji će predstaviti gljive kao restauratorski izazov.

Najvažniji dio, svakako je natjecanje u berbi vrganja, a koja će započeti u nedjelju u 9.00 sati . Stručnu determinaciju provodit će predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza, prof. Branko Bartolić u 12.00 sati . Sve veći broj izlagača na sajmu autohtonih proizvoda garantira dobru mogućnost za kupnju domaćih i kvalitetnih proizvoda.

U nedjelju će se manifestaciji Dani vrganja u Paki pridružiti i Novomarofski konjari, čije će zaprege prevoziti zainteresirane posjetioce šumama Pake.

Cijelo vrijeme manifestacije tu će biti ŠU ŠU bar- cjelodnevna animacija za djecu.

Organizatori manifestacije Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber pozivaju Vas na gljivarsko druženje u Paku. A, ako i niste od onih koji vrganj nađu od prve, bogat program zasigurno će ponuditi zabavu za svakoga. Kompletan program možete pogledati OVDJE.

ODIGRAJTE NAŠ KVIZ O GRADU VARAŽDINU!