Kviz znanja

1. Najstarije kontinuirano naselje u Europi nalazi se u Hrvatskoj. O kojem se gradu radi ako znamo da je kontinuirano naseljen preko 8.300 godina.

 
 
 

2. Bez obzira na pravnodržavni status, Kosovo ima svoju zastavu. Na plavoj podlozi, u sredini je smješten žuti ( zlatni) zemljovid Kosova, a iznad njega su postavljene bijele zvijezde, koje simboliziraju najveće nacionalne zajednice na Kosovu. Koliko je tih zvijezdi na kosovskoj zastavi?

 
 
 

3. Na visini od 1078 metara, nedaleko od Mrkoplja, smjestilo se naselje koje se smatra najvišim stalno naseljenim mjestom u Hrvatskoj. Koje je ime ovog pitoresknog sela?

 
 
 

4. Smädný Mních, Topvar, Luxor, Svätý Florián i Zlatý Bažant su imena jednog slovačkog proizvoda. Kojeg to?

 
 
 

5. Lakše se diše je kultna rečenica iz reklame za Bronhi bombone. Izgovara ju veliki zagrebački glumac Mladen Crnobrnja. Kako glasi njegov nadimak?

 
 
 

6. U kojem je gradu smještena glavna tvornica i sjedište autokompanije koja se zove Peugeot?

 
 
 

7. Crvena zastava je bila jedan od industrijskih giganata bivše države. U kojem je gradu ova tvornica bila smještena?

 
 
 

8. Koje je godine samoborska kremšnita postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro?

 
 
 

9. Rulet je jedna od najpopularnijih igara na sreću. Na pokretnom kolu su smješteni brojevi od 1 do 36, a nula nam i onako nije bitna za ovo pitanje. Ono glasi ovako: koliki je zbroj svih znamenki na ovom kolu?

 
 
 

10. Zdravko i Zoran Mamić trenutno su najkontraverznija braća u Hrvata. Nećemo ulaziti u njihove trenutne probleme sa zakonom, i pozicije u hrvatskom nogometu, već ćemo se posvetiti njihovom porijeklu.
U kojem gradu su rođeni Mamići?

 
 
 

11. Legenda kaže da je predivni lokalitet imena Odisejeva špilja točno mjesto gdje se Odisej zaljubio u Kalipso. Smještena je na jednom našem otoku. Kojem?

 
 
 

12. Jedan od najpoznatijih pojmova iz nordijske mitologije je Valhalla. Ovo je velika rajska dvorana u kojoj stoluje vrhovni bog Odin, a u njoj borave ratnici poginuli u boju. Svako jutro izlaze iz nje, i bore se međusobno. Tako vježbaju za konačnu bitku između bogova i divova. Kako se zove ta konačna bitka na kraju svijeta?

 
 
 

13. Metal koji je dobio ime po grčkoj riječi za kamen smatra se najlakšim od svih poznatih metala. Najmanje je reaktivan od svih alkalijskih metala. Također je najtvrđi i najvišeg tališta. O kojem je to kemijskom elementu riječ u ovom pitanju?

 
 
 

14. Mala čiči, ljubljeni cvijete moj
Mala čiči, ja želim biti tvoj
Nijedna žena ne zna da pleše kao što plešeš ti
Od sviju žena najdraža si mi ti…

Kako se zove hrvatski glazbeni sastav koji je 1995. obradio pjesmu kojoj početak vidite iznad, ako se zna da se pojavila na albumu Hiti se na pleča?

 
 
 

15. Kojem je plemenu pripadao legendarni indijanski poglavica Bik Koji Sjedi?

 
 
 

16. Europske zemlje su tijekom povijesti doslovno raskomadale Afriku. Jedino je neovisno, uglavnom zbog nepristupačnosti, ostalo Etiopsko kraljevstvo. I to sve do tridesetih prošlog stoljeća. Koja je to država tada, nakon krvavog rata, okupirala ovu državu?

 
 
 

17. Koga je časopis Time godine 1938. izabrao kao osobu godine?

 
 
 

18. Stari Rimljani su, kao što znate, brojeve pisali slovima. Koje su slovo izabrali za broj 100?

 
 
 

19. Patrik Pako Ćavar je najverojatnije najbolji hrvatski rukometaš ikad. I po kvaliteti i po rezultatima. Čak pet puta je bio klupski prvak Europe. Dva puta sa Zagrebom. S kojim je klubom ostvario ostale tri titule u ovom natjecanju?

 
 
 

20. Nogometni klub Arsenal od 2006. godine igra na Emiratesu. Međutim, sve svoje najveće uspjehe ostvarili su na starom terenu. Kako se zvao njihov legendarni stadion, na kojem su igrali do te godine?

 
 
 

21. Kakva su vremena u naslovu filmskog remekdjela Charliea Chaplina iz 1936. godine?

 
 
 

22. Najpoznatije piće koje konzumira James Bond je martini, shaken, not stirred. Ali on se uspješno ušikavao i sa mnogim drugim žesticama, dosta često i vinima. Međutim, Daniel Craig u Skayfallu u jednom trenutku pije pivo.
Koje?

 
 
 

23. Finski vozač Kalle Rovanpera pobjednik je Croatia Rallyja 2022. U svojoj je Toyoti u posljednjem brzinskom ispitu u dramatičnoj završnici utrke, pobjedio je sa 4.3 sekunde boljim vremenom ispred drugolpasiranog vozača. Tko je bio drugi na toj utrci?

 
 
 

24. Patrik je ime najboljeg prijatelja Spužva Boba Skockanog. U koju vrstu morskih životinja spada Patrik?

 
 
 

25. U samostalnoj Hrvatskoj se rad hrvatskog političara Dražena Budiše veže samo uz jednu stranku. Kako joj je ime?

 
 
 

Još kvizova: