1. Prvi koncert Hladno Pivo održava 21.05.1988. godine u sklopu izviđačkog natjecanja, u jednom zagorskom mjestu. Kojem?

 
 
 

2. Legenda kaže da je predivni lokalitet imena Odisejeva špilja točno mjesto gdje se Odisej zaljubio u Kalipso. Smještena je na jednom našem otoku. Kojem?

 
 
 

3. Iako smo nedavno sa kuna prešli na euro, novčanice od 5 kuna prestale su biti zakonsko sredstvo plaćanja mnogo ranije. Koje godine su novčanice od 5 kuna povučene iz opticaja?

 
 
 

4. Crna pantera, Crni pauk i Crna hobotnica nadimci su po mnogima najboljeg golmana u povijesti nogometa. Naravno, riječ je o Lavu Jašinu, koji je 1963. postao je prvi i još uvijek jedini golman koji je osvojio nagradu Europskog igrača godine. U kojem klubu je Lav proveo svoju cijelu karijeru?

 
 
 

5. Sigurni smo da ste svi barem jednom u životu doživjeli singultus! Što je to?

 
 
 

6. Ovaj najjužniji čileanski grad smješten na poluotoku Brunswicku po veličini je treći najveći grad Patagonije. Prema popisu stanovništva iz 2008., grad ima oko 146.000 stanovnika, a prema izvorima polovica stanovništva je hrvatskog podrijetla. O kojem gradu se radi?

 
 
 

7. Prva utrka za svjetsko prvenstvo u Formuli 1 vožena je 13. svibnja 1950. godine  na britanskoj stazi u Silverstoneu. Prvo startno mjesto osigurao si je Giuseppe Farina te nakon 70 odvoženih krugova i pobijedio, a kasnije postao i prvi svjetski prvak u Formuli 1. Koje marke je bio bolid kojeg je vozio?

 
 
 

8. Kaćuša (Katjuša) je ime za sovjetski višecjevni lanser raketa, prvo suvremeno raketno-artiljerijsko oružje na svijetu i jedno od najpoznatijih artiljerijskih oružja u naoružanju Crvene armije tokom Drugog svetskog rata. Njemački vojnici koji su se po prvi put u borbi susreli sa ovim oružjem osmislili  su mu glazbeni nadimak, zbog specifičnog zvuka koji je raketa proizvodila prilikom lansiranja. Kako su njemački vojnici nazivali Katjuše?

 
 
 

9. Ova emisija prvi put je emitirana 21. prosinca 1958. godine te traje i danas. Najdugovječnija je emisija HRT-a, starija čak 10 godina od središnjeg Dnevnika. Prvi je urednik bio Marijan Sviben, a kasnije neki od urednika su bili Mladen Stubljar i Ružica Trauber. O kojoj emisiji se radi?

 
 
 

10. U ovoj američkoj saveznoj državi živi samo oko 583.000 stanovnika, otprilike 66 puta manje nego u Kaliforniji. Neobično je da ova država ima manje stanovnika čak i od površinom najmanje države, Rhode Islanda, koji je oko 80 puta manji od nje. Razlog tome je niska gustoća naseljenosti, po kojoj ju nadmašuje samo Aljaska. Koja je to savezna država SAD-a?

 
 
 

11. Ova sorta bijelog grožđa nepoznata je podrijetla, ali s obzirom na to da se pretežito uzgaja u podregijama Moslavini i Pokuplju, mnogi su stručnjaci skloni tvrdnji da je na tim područjima samonikla. Sorta je veoma rijetka te zbog toga nepoznata široj javnosti. Ime sorte potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah), to je osip kože crvenim mrljama, a i bobice u punoj zrelosti na sunčanoj strani dobiju ljubičasto-crvenkaste pjegice, pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Koja je to sorta?

 
 
 

12. Kamene kuće s maštovitim dimnjacima ili fumarima prepoznatljivo su obilježje ovog hrvatskog otoka. U narodu postoji priča o tome da su se mještani stoljećima nadmudrivali gradeći komplicirane fumare kako bi bili ljepši od susjedovih, a navodno je njihova uloga bila pokazati bogatstvo vlasnika kuće. Koji je to hrvatski otok?

 
 
 

13. Svi znamo tko sjedi na konju na glavnom zagrebačkom trgu, no manje je poznato ime konja. Ban ga je dobio na poklon od Mahmud-bega Bašića iz Bihaća i na njemu dojahao na ustoličenje u Zagrebu. Kako se je zvao konj bana Josipa Jelačića?

 
 
 

14. Koji bivši crnogorski reprezentativac je 2013. igrajući za Juventus, nakon postignutog pogotka tokom slavlja skinuo hlačice umjesto majice, kako ne bi dobio žuti karton?

 
 
 

15. Koji otočić je poslužio graditeljima Krčkog mosta za ukopavanje temelja oba luka mosta?

 
 
 

16. Koji se proljetni cvijet krije pod latinskim nazivom “Galanthus “?

 
 
 

17. Reservoir Dogs je debitantski film Quentina Tarantina iz 1992. Prikazuje ono što se događa prije i poslije propale pljačke draguljarnice, ali ne i samu pljačku. Kako se u filmu zove lik kojeg glumi Quentin Tarantino?

 
 
 

18. Koji je naziv optičkog diska za pohranu podataka nasljednik je DVD-a? Temelji se, kao i HD-DVD, na plavo-ljubičastom laseru s 405 nm valne duljine.

 
 
 

19. Kojoj svjetskoj organizaciji pripada poznati brod Rainbow Warrior?

 
 
 

20. Kako se je zvala HRT-ova emisija namijenjena mlađoj igračkoj populaciji, emitirana od 1994. do 2002. godine? Vodili su ju Kristijan Ugrina i Boris Mirković.

 
 
 

Još kvizova