trivia-kviz-znanja

1. Koliko se zvijezda nalazilo na zastavi Američke konfederacije

 
 
 

2. Koja je najjužnija zeljeznicka stanica u Hrvatskoj?

 
 
 

3. Jedan od glavnih svjetskih modnih brandova je Armani. U kojem je gradu smješteno sjedište ove kompanije?

 
 
 

4. Minecraft je stvorila firma pod imenom Mojang. Iz koje zemlje nam dolaze i firma i igrica?

 
 
 

5. Kineski horoskop je baziran na godinama, a svaka godina predstavlja životinju uz koju idu određene karakteristike. Životinja je dvanaest i sve su stvarne osim jedne. Koja se to fiktivna životinja smjestila u kineski horoskop ako se zna da je iduća 2024. godina, u njenom znaku?

 
 
 

6. Ako računamo industrijske objekte, najviša građevina u Hrvatskoj je dimnjak plominske termoelektrane, sa visinom od 340 metara. Ali ako izuzmemo industrijske objekte, najviša zgrada u Hrvatskoj visoka je 108 metara. O kojoj građevini je riječ?

 
 
 

7. U kojoj zemlji su, u periodu od srpnja 2006. do studenog 2007., predsjednik i premijer bili blizanci?

 
 
 

8. Naziv za koju vrstu brodskog prometala dolazi iz tamilskog jezika na kojemu znači povezano drvo?

 
 
 

9. Osnivač kompanije bio je Šveđanin Erling Persson. On je 1947. godine osnovao svoju prvu trgovinu odjeće u švedskom gradu Vasterasu (sjeverozapadno od Stockholma). U početku je prodavao samo žensku odjeću, a trgovina se zvala “Hennes” što na švedskom znači “njeno”. Kako se danas zove ovaj lanac trgovina?

 
 
 

10. Koju poznatu tvrtku su 1946. u Tokiju osnovali Masaru Ibuka i Akio Morita pod imenom Tokyo Tsushin Kogyo?

 
 
 

11. Uglavnom se uzgaja na Vrbničkom polju na otoku Krku. Vino od ove sorte je bistro i zelenkasto žute boje, dok je okus lagan i voćne arome. O kojoj je sorti riječ?

 
 
 

12. Jedno lagano hrvatskodržavno pitanje. Na našoj se zastavi nalazi takozvana šahovnica. Koliko se crvenih polja nalazi u njoj?

 
 
 

13. Godine 1888. jedan je škotski veterinar napravio gumu punjenu zrakom za bicikl svog sina. Kasnije je pokušao komercijalizirati ovaj pronalazak ali bez većih uspjeha. Tek nakon njegove smrti gume punjene zrakom iz kompanije i niza tvornica koje nose njegovo ime, postaju standard u auto i biciklističkoj industriji. Ovaj se Škot zvao John. Koje mu je bilo prezime?

 
 
 

14. Sveta Lucija je kršćanska svetica i mučenica koja je ubijena 303. godine. Zbog specifičnog načinja mučenja kojeg je doživjela, danas ju se smatra zaštitnicom jedne skupine bolesnih. Koga to štiti ova svetica?

 
 
 

15. Najduža pruga na svijetu je Transsibirska. Ona povezuje St. Petersburg i Moskvu sa udaljenim azijskim dijelovima Rusije, ali i sa Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Međutim, glavni pravac, duljine 9288 kilometara, vodi od Moskve do kojeg grada?

 
 
 

16. Daleko najpoznatiji vlak ikad je Orient Express. Ruta mu se u više navrata mijenjala, ali najčešće je povezivala dva velika grada. Jedan je Pariz. Koji je drugi?

 
 
 

17. Jedan od najzanimljivijih kvizova koje smo ikad gledali na našim TV ekranima je bio Upitnik. Ovaj kviz je u potpunosti hrvatski projekt, a njegov autor je bio i jedan od voditelja ovog dinamičnog i zabavnog koncepta. Kako se, imenom i prezimenom, zvao autor Upitnika?

 
 
 

18. Po kojem kvartu u Londonu je ordinirao Jack Trbosjek?

 
 
 

19. Osmog svibnja 1886. godine, u jednom dvorištu grada Atlante, farmaceut John Pemberton je u bakrenom loncu kuhao piće, koje je trebalo biti kopija nekog francuskog vina. Nije uspio, ali je dobio piće za kojeg je mislio da ima komercijalnih mogućnosti, a reklamirao ga je kao lijek za mnoge bolesti, između ostalog, za glavobolju i impotenciju. Ostalo je povijest. O kojem je piću riječ?

 
 
 

20. Dosta često mnogi aerodromi uzimaju imena po samim gradovima koje obslužuju. E ovdje nije riječ o jednom takvom. Jednostavno pitanje: u koji grad ste sletili ako ste došli na aerodrom Marco Polo?

 
 
 

21. Crvena zastava je bila jedan od industrijskih giganata bivše države. U kojem je gradu ova tvornica bila smještena?

 
 
 

22. Vladimir Putin je svoju KGB karijeru proveo uglavnom u bivšem DDRu. Nakon toga se vraća u Rusiju gdje kreće njegov streloviti politički uspon. U kojem ruskom gradu počinje njegov politički život?

 
 
 

23. U kojem je gradu smještena glavna tvornica i sjedište autokompanije koja se zove Peugeot?

 
 
 

24. Zbog sumnje da su jedinice pod njegovim zapovjedništvom počinile ratne zločine tijekom “Oluje”, Haaški sud je protiv Mladena Markača podigao optužnicu. Iako je trebao biti u kućnom pritvoru, zajedno sa ministrom unutarnjih poslova, Ivicom Kirinom, te 2007., snimljen je u lovu. Zbog toga je Kirin morao dati ostavku na mjesto ministra. Afera je prigodno dobila ime po životinji koju su lovili. Koja je životinja u pitanju?

 
 
 

25. Najpoznatije i najprodavanije lizaljke (lizalice) na svijetu su Chupa Chups. Tko je dizajnirao njihov logo?

 
 
 

Još kvizova