zagreb-kviz-znanja

1. Popularna uspinjača u Zagrebu najmanja je žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prijevozu. Koliko  je duga pruga Zagrebačke uspinjače?

 
 
 

2. Koji je najstariji zagrebački hotel, otvoren davne 1827. godine? Nalazi se u Ilici 14, u samom središtu Zagreba.

 
 
 

3. Po kome je dobila ime Radićeva ulica u centru Zagreba?

 
 
 

4. Jeste li čuli za Lenuzzijevu potkovu? Ime je dobila prema arhitektu Lenuzziju, a sastoji se od serije trgova – parkova. Čine ju Zrinjevac, tj. Zrinski trg, Strossmayerov trg, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Marulićev trg, Mažuranićev trg i Trg maršala Tita. Pod kojim nazivom je također poznata Lenuzzijeva potkova?

 
 
 

5. Treska = buka, lomljava, galama, štropot… Ako čuješ tu riječ od starih Purgera, ona će poprimiti potpuno novo značenje. Koje?

 
 
 

6. U Bogovićevoj ulici nalazi se spomenik jednom psu. On je bio pas skitnica o kojem su se radnici brinuli tijekom gradnje objekta za Prvu hrvatsku štedionicu te je postao “pas sa gradilišta”, no nažalost, ubrzo je uginuo u sukobu s razbojnicima. Kako glasi njegovo ime?

 
 
 

7. Koja je najviša građevina u Zagrebu?

 
 
 

8. Koje godine je u Zagrebu počeo voziti električni tramvaj?

 
 
 

9. Iseljenik Stefan Stankić darovao je 2001. godine Zagrebačkoj katedrali tri pozlaćena lustera. Iz kojeg grada su stigli lusteri?

 
 
 

10. Svojeg konja ban Josip Jelačić dobio je na poklon od Mahmud bega Bašića iz Bihaća. Na njemu je dojahao na ustoličenje u Zagreb te kasnije u Mađarsku. Poživio je još deset godina nakon banove smrti i bio 1866. model njemačkom kiparu Antunu Dominiku Fernkornu za kip. Kako se je zvao banov konj?

 
 
 

11. Zagreb ima jako specifično okupljalište – ispod sata. Koja obiteljska urarska radnja iz Maksimira već generacijama održava i popravlja sve gradske satove?

 
 
 

12. Prvi automobil na zagrebačkim ulicama pojavio se davne 1901. Tko ga je dovezao?

 
 
 

13. Po postotku gradske površine koju zauzimaju muzeji, Zagreb je na prvom mjestu među svim gradovima…

 
 
 

14. Koja je najposjećenija turistička lokacija u Zagrebu? Njome prošeće svaki drugi posjetitelj Zagreba.

 
 
 

15. Sa koje kule svaki dan topovski hitac iz kule označava podne?

 
 
 

Još kvizova